Projekt „Renta wdowia” zyskuje coraz większe poparcie

Obywatelska Inicjatywa Ustawodawcza zakładająca wprowadzenie pod obrady Sejmu projektu zwanego w skrócie „Renta wdowia” wkracza w kolejny etap. 5 stycznia br. złożono dokumenty wraz z częścią podpisów poparcia, by zarejestrować Komitet Obywatelski. Rejestracji dokonano 23 stycznia i od tego momentu w ciągu trzech miesięcy trzeba przekazać do Sejmu pakiet 100 tysięcy podpisów poparcia dla projektu ustawy.

Lewica w Kujawsko-Pomorskiem uczestniczy od początku aktywnie we wspieraniu tej inicjatywy. Jest to zobowiązanie szczególne, albowiem prekursorką takich rozwiązań ustawowych była w VII kadencji Sejmu ówczesna posłanka SLD Anna Bańkowska. Teraz ten projekt ma realne szanse na sukces.

gawkowski renta2 copy   torun podpisy1 copy

Inicjatywę lewicy wsparło ok. 20 innych organizacji związkowych i pozarządowych, do komitetu wojewódzkiego w Kujawsko-Pomorskiem weszli przedstawiciele Partii Razem, OPZZ, ZNP, środowisk mundurowych, WZERI. Zainaugurowano jego działalność w Bydgoszczy 21 listopada 2022 r.

Przebiegiem popularyzacji inicjatywy ustawodawczej w regionie zainteresował się Zarząd Wojewódzki  Nowej Lewicy podczas  posiedzenia 16 stycznia i wysłuchał informacji koordynatorek projektu – Beaty Krajewskiej i Kazimiery Janiszewskiej.

krajewska2 copy   wloclawek renta wdowia1 copy copy

Koordynatorka projektu na okręg wyborczy nr 4 (bydgoski) Beata Krajewska zapewniła o dużym zainteresowaniu materiałami informacyjnymi i graficznymi dot. projektu, o licznych zapytaniach e-mailowych i w mediach społecznościowych na czym polegać ma przyznanie renty dla wdowy/wdowca, czy spłaty będą dotyczyły obecnych wdowców, czy będzie to rozwiązanie na przyszłość?

Do akcji informacyjnej wykorzystywano grafiki oraz rozdawano wydrukowane listy do zbierania podpisów podczas organizowanych w grudniu i styczniu lokalnych spotkań świąteczno-noworocznych działaczy lewicy.

Powiatowe komitety inicjatywy ustawodawczej spotkały się z dziennikarzami mediów, informując szeroko o zaplanowanych akcjach (Toruń, Grudziądz, Włocławek, Inowrocław).

koło zebranie1 copy   326242917 2314026622111333 6754784782644689284 n

Kazimiera Janiszewska – koordynatorka na okręg wyborczy nr 5 (toruński) mówi, że nawiązano kontakty z organizacjami współpracującymi, a w siedzibach Nowej Lewicy uruchomiono dyżury, podczas których można zarówno składać podpisy, jak i wypełnione listy poparcia (Grudziądz - w każdą środę od 16-18  w biurze przy ul, Kościelnej 8, Włocławek - w biurze w środy od 16-18, Toruń od 1 lutego w środy 16-18). - Liczyliśmy do 500, teraz codziennie przybywa list z podpisami…

Łukasz Kowarowski współprzewodniczący RP NL w Grudziądzu informował w lokalnej prasie o założeniach projektu „Wdowiej renty” – którego wdrozeniem  chcemy pomóc emerytom wpadającym gwałtownie w trudną sytuację materialną po śmierci współmałżonka. Zachęcił mieszkańców miasta do wsparcia inicjatywy, co nie jest trudne, bo np. podpisy zbierane będą także na giełdzie i targowisku miejskim (od wtorku do piątku, godz. 8-11). Mamy już chyba 500 podpisów zebranych, to połowa zaplanowanej liczby, ale zbieramy dalej – twierdzi Łukasz Kowarowski.

rentawdowia plakat copy   inowroclaw dyzury

– Mieszkańcy chętnie podpisują się, widzą, że to inicjatywa socjalna, która nie jest oparta o żaden światopogląd, a co za tym idzie nie wzbudza kontrowersji i jest szalenie potrzebna – uzupełnia Przemek Decker członek Zarządu Powiatowego Nowej Lewicy.

Współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy we Włocławku Wojciech Grabczewski uczestniczył w spotkaniu z członkiniami znanego w mieście stowarzyszenia „Amazonki”, które też dopisały własne nazwiska na listach poparcia projektu „Wdowiej renty”.

25 stycznia Renata Biernacka – członkini Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy z Inowrocławia pełniła dyżur w sali restauracji „Wrzos” przy Szarych Szeregów, oczekując na składających podpisy. Dyżur powtórzy 30 stycznia (od 13 do 14) w budynku Cechu Rzemiosł Różnych przy ul. Poznańskiej 36.

W siedzibie Zarządu Powiatowego Nowej Lewicy w Inowrocławiu także wyznaczono dyżury.

renta grudziadz copy   wloclawek rentawdowia copy

Tatiana Urban, sekretarz RP w Mogilnie, mówi, że trwa właśnie spotkanie noworoczne działaczy lewicy z udziałem współprzewodniczącego Rady Wojewódzkiej Piotra Hemmerlinga. – Wykorzystaliśmy tę okazję do odbierania przyniesionych z terenu wypełnionych list z podpisami poparcia projektu "Renta wdowia".

Działacze Nowej Lewicy umieszczają na swoich profilach w mediach społecznościowych zarówno grafiki ogólne, jak i spersonalizowane wizytówki poparcia idei, są zdjęcia z akcji zbierania podpisów oraz zachęty do udziału w jej upowszechnianiu.

Beata Krajewska: – zakłada się, że w regionie powinno się zakończyć zbieranie podpisów do końca marca br. Potem tylko liczenie, pakowanie, działania organizacyjne i złożenie całego pakietu w budynku Sejmu.

TUTAJ   znajdziesz:

• Projekt „Ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw w celu wprowadzenia „Renty Wdowiej”;
  • Kartę do zbierania podpisów poparcia – do wydrukowania.

Opr. nim, 26 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!